Maaltijdcheques werden ooit ingevoerd als compensatie voor werknemers die geen toegang hadden tot een bedrijfsrestaurant. Vandaag zijn maaltijdcheques een extralegaal voordeel dat uitzonderlijk populair is in België. Ongeveer 80% van de Belgische werkgevers geeft maaltijdcheques aan zijn personeel, ongeveer 40% van de werknemers krijgt maaltijdcheques en 4% van het totale beloningspakket bestaat uit maaltijdcheques. Maaltijdcheques zijn dan ook beschikbaar voor bedrijven uit alle sectoren en van elke omvang, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Maaltijdcheques: de voorwaarden
Wanneer u overweegt om maaltijdcheques te geven aan uw personeel, dient u eerst na te gaan of daarvoor aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan. Een van die voorwaarden is dat u de toekenning van maaltijdcheques moet vermelden in een CAO. Als deze CAO in uw onderneming echter niet bestaat, dan volstaat een individuele, schriftelijke overeenkomst over de toekenning van de maaltijdcheques. U moet de maaltijdcheques bovendien toekennen aan al de medewerkers die tot dezelfde personeelscategorie behoren. U mag dus niemand uitsluiten van het ontvangen van de maaltijdcheques. U mag natuurlijk wel zelf categorieën bepalen, maar dat moet u wel doen op basis van objectieve criteria.
Maaltijdcheques België | |
Maaltijdcheques
Geef uw werknemers extra koopkracht, zonder de hoge kosten van een loonsverhoging. |
Maaltijdcheques mogen ook niet gebruikt worden ter vervanging van loon. U mag met maaltijdcheques dus geen bonussen of premies betalen. Verder moet het aantal maaltijdcheques overeenkomen met het werkelijk aantal gepresteerde dagen. Ook werknemers die slechts deeltijds werken, krijgen maaltijdcheques. Dat geldt zelfs voor de dagen waarop ze slechts enkele uren hebben gewerkt. Verlof- en ziektedagen geven daarentegen geen recht op maaltijdcheques.
U moet uw werknemers ook iedere maand de maaltijdcheques geven waar ze recht op hebben. Als dat nodig is, krijgt u drie maanden de tijd om de nodige regularisaties uit te voeren. De maaltijdcheques moeten op naam staan en zijn ten hoogste drie maanden geldig. Binnen die periode moeten uw werknemers de maaltijdcheques dus uitgeven in een voedingswinkel, restaurant of supermarkt. De wetgever spreekt letterlijk over de aankoop van een maaltijd en/of verbruiksklare voeding. U en uw werknemers betalen elk een stukje van de maaltijdcheques. Het aandeel van de werknemer moet minstens 1,09 euro bedragen, voor de werkgever gaat het om een maximale bijdrage van 5,91 euro. Wanneer u dus het bedrag gaat kiezen dat u voor elke maaltijdcheque wilt voorzien, zult u snel merken dat 7 euro (5,91 + 1,09) het meest voordelige is, zowel voor u als voor uw werknemers. Meer goedkope maaltijdcheques kan ook, maar dit is niet de meest optimale oplossing.
Maaltijdcheques of een bedrijfsrestaurant?
U wilt maaltijdcheques aanvragen voor uw personeel, maar uw onderneming beschikt reeds over een bedrijfsrestaurant? Dan moet u goed opletten. Maaltijdcheques worden in dat geval behandeld als een voordeel van andere aard. Met andere woorden: de werknemer moet belasting betalen op de maaltijdcheques. Toch heeft de wetgever drie uitzonderingen voorzien, die het gebruik van maaltijdcheques fiscaal onbelast laten.
- De werknemer maakt geen gebruik van het bedrijfsrestaurant.
- Het bedrijf rekent voor de maaltijden een bedrag aan dat hoger ligt dan de kostprijs.
- Het bedrijf rekent voor de maaltijden een bedrag aan dat lager is dan de kostprijs maar de werknemers gebruiken hun volledige maaltijdcheque om de rekening te betalen.
Op zoek naar leveranciers maaltijdcheques? Vraag dan hier GRATIS offertes aan van verschillende leveranciers. U krijgt een antwoord binnen de 48 uur!